Gosenično podvozje TERRA TRAC

Dosleden razvoj.

Kmetijstvo se spreminja. Da bi zadostili naraščajočim potrebam kmetovalcev in izvajalcev v smislu površinske zmogljivosti, prilagodljivosti in manjšega pritiska na podlago, podjetje CLAAS nenehno dopolnjuje razvoj tehnologije TERRA TRAC.

Gosenično podvozje TERRA TRAC

Dosleden razvoj.

Kmetijstvo se spreminja. Da bi zadostili naraščajočim potrebam kmetovalcev in izvajalcev v smislu površinske zmogljivosti, prilagodljivosti in manjšega pritiska na podlago, podjetje CLAAS nenehno dopolnjuje razvoj tehnologije TERRA TRAC.

TERRA TRAC na JAGUAR-ju.

Poleg poznanih prednosti goseničnih podvozij TERRA TRAC glede varovanja tal in oprijema CLAAS kot prvi proizvajalec silažnih kombajnov predstavlja tovarniško integrirano optimalno rešitev za vožnjo po travnatih površinah, ki zmanjšuje brazde in varuje tla: na novo razviti JAGUAR TERRA TRAC z varovanjem ozare. Stroj čaka z inovacijo: Tako imenovano varovanje ozare zmanjša stično površino gosenic na ozari in tako varuje rušo. Trenutno JAGUAR TERRA TRAC prestaja podrobno preskusno fazo na polju. Z uvedbo bo prvič možno uporabljati prednosti goseničnega podvozja na silažnem kombajnu prek celotnega leta na vseh površinah:

  • Celoletna uporaba brez predelav omogoča visoko izrabo zmogljivosti
  • Varovanje ozare z avtomatskim zmanjšanjem stične površine gosenic pri vožnji skozi ovinke ali pri obračanju (manj »radiranja«)
  • Hitro prestavljanje znotraj transportne širine 3 m (635 mm tekalni trak) z do 40 km/h
  • Varna uporaba pri oteženih pogojih z visokim oprijemom in malo nastajanja sledi
  • Dolga življenjska doba novega tekalnega traku z velikim številom blokov

Malo nastajanja sledi pomeni boljšo prevoznost za celotno vozno verigo

Varovanje ozare: avtomatsko skrajšanje stične površine gosenic pri vožnji skozi ovinke zaradi pritiska opornih kolesc

Dobra dostopnost: Možna demontaža drobilnika zrnja prek pogona na strani

S 635 mm širokim tekalnim trakom ima JAGUAR zunanjo širino 2,99 m

JAGUAR TERRA TRAC na prvem preizkusu.

Raziskave višje strokovne šole iz Kiela kažejo pozitivne učinke varovanja tal in posebej varovanja ozare. JAGUAR, opremljen z goseničnim podvozjem TERRA TRAC, pri vožnji naravnost omogoča bistveno zmanjšano obremenitev tal v primerjavi s strojem na kolesih s pnevmatikami 800/70 R 38 spredaj oz. 620/70 R 30 zadaj.

Tudi na ozari so bile opravljene raziskave glede zbitosti tal. Domnevalo se je, da pritisk na tla stroja na gosenicah z načinom ozare zaradi skrajšanja stične površine naraste. Že s trakom širine 635 mm so rezultati jasni: Kljub aktivnemu načinu ozare obremenitev zaradi pritiska na tla ustreza vrednostim stroja na kolesih.

A analize niso potekale samo glede zbitosti tal. Raziskovali so tudi poškodbe ruše in nadaljnjo rast. Izvedene so bile tudi ocene stanja glede višine rastlin, globine sledi in poškodb na ruši. Rezultat: JAGUAR TERRA TRAC z varovanjem ozare je pri obračanju z zmanjšano stično površino gosenic in ožjimi pnevmatikami zadnjega kolesa prejel enako dobre vrednosti kot stroj na kolesih, kar pomeni, da varuje rušo.

Varovanje ozare, skupaj s številnimi drugimi prednostmi koncepta podvozja, kot je varovanje tal, povečan oprijem in transportna širina pod 3 m (635 mm tekalni trak), je v študiji prepričljivo pokazalo, da je v primerjavi z običajnimi stroji na kolesih skupna zmogljivost izboljšana.